Primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală din Moldova, care va utiliza metodologia FACT, a fost deschis la Cimișlia

Primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală din Moldova, care va utiliza metodologia FACT, a fost deschis la Cimișlia

Primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală din R. Moldova care va utiliza metodologia FACT (Tratament Flexibil Asertiv Comunitar) a fost inaugurat la Cimişlia. Instituţia  a fost deschisă în cadrul proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, care este implementat în patru raioane-pilot din ţară: Cimişlia, Cahul, Orhei şi Soroca.

Alexandru Ciobanu, coordonatorul Centrului, spune că instituția este deservită de o echipă de zece specialişti. Aceştia au în îngrijire aproape două mii de persoane, dintre care 15% suferă de maladii mintale severe.

„Prin abordarea comunitară a serviciilor de sănătate mintală vor fi mai mulţi beneficiari vindecaţi şi reintegraţi în societate”, a menţionat Ciobanu.

Programul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este implementat de un consorţiu internaţional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală şi Adicţii „Trimbos” din Olanda. Proiectul are o durată de patru ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,7 milioane de franci elveţieni.

2 octombrie, 2015