Întâlniri „de la egal la egal” organizate de SOMATO

Întâlniri „de la egal la egal” organizate de SOMATO

Patru întâlniri de grup „de la egal la egal” ale consultanților și experților din domeniul sănătății mintale cu beneficiari și profesioniști de la patru centre de sănătate mintală a organizat și desfășurat, de la începutul lunii curente, Asociația SOMATO din Bălți.
Întâlnirile s-au desfășurat la Orhei (6 noiembrie), Soroca (11 noiembrie), Cahul (13 noiembrie) și Cimișlia (19 noiembrie). La evenimentul din Cimișlia au participat Maija Välivaara, coordonatoare pentru Moldova din cadrul Ambasadei Finlandei în România, și Hilkka Lampen de la ministerul de Externe al Finlandei.
Practicile când beneficiarii serviciilor de sănătate mintală se implică în calitate de consultanți „de la egal la egal” în cadrul acestor servicii sunt o premieră pentru Republica Moldova. Cele patru întâlniri și-au propus să contribuie la încurajarea personalității și abilitarea cu putere a persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale. Întâlnirile s-au petrecut într-o atmosferă prietenoasă, deschisă și pozitivă.
„Astfel de întâlniri reprezintă, într-un fel, o modalitate de recuperare, deoarece beneficiarii își împărtășesc experiențele trăite, învățând să ofere suport semenilor”, a spus Alexandru Ciobanu, coordonatorul Centrului de Sănătate Mintală de la Cimișlia.
Eugenia, o beneficiară a Centrului de Sănătate Mintală din Soroca, spune că se simte mai bine când ajută alte persoane cu aceleași probleme, iar Efrim din Cimișlia a afirmat că la asemenea întâlniri înțelege că nu este singur și că orice problemă are și o soluție.
O altă beneficiară din Cimișlia, Valentina, spune că după astfel de întâlniri pleacă acasă cu dispoziție bună și este motivată să schimbe lucrurile în bine.
Întâlnirile „de la egal la egal” sunt parte a proiectului „Capacitarea grupurilor de persoane cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale în scopul unei participări eficiente în luarea deciziilor și incluziunea eficientă în societate”. Programul derulat de Asociația SOMATO din Bălți, în  perioada septembrie 2015-august 2016, este susținut financiar de Ambasada Finlandei la București.
Proiectul prevede organizarea mai multor activități de instruire a beneficiarilor de servicii și a specialiștilor de la patru centre comunitare de sănătate mintală din raioanele Cimișlia, Soroca, Orhei și Cahul.

Imagini de la întâlnirile „de la egal la egal”

20 noiembrie, 2015