Demnitatea în domeniul sănătății mintale

Demnitatea în domeniul sănătății mintale

Drepturile omului nu sunt respectate în cazul a milioane de persoane cu tulburări mintale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care, cu prilejul Zilei mondiale a sănătății mintale, celebrată la 10 octombrie, lansează apelul ca acești bolnavi să fie tratați cu demnitate.
„Tulburările mintale reprezintă 13% din bolile lumii și constituie o treime din toate dizabilitățile legate de sănătate”, a spus într-o conferință de presă Michelle Funk, expert din cadrul OMS. Aceasta înseamnă că este vorba despre „boli care afectează milioane de persoane”, a adăugat expertul.

Au existat diverse studii în locuri foarte diferite ca SUA, Etiopia sau Marea Britanie care au dovedit că persoanele cu tulburări mintale mor cu 10 sau 20 de ani mai devreme decât media populației.

Aceasta „nu înseamnă că ele mor direct din cauza bolilor mintale, ci mor de aceleași boli ca și restul populației, dar, pentru că nu sunt tratate ori pentru că sunt tratate dar nu cu eficiență și celeritate precum celelalte persoane, încetează din viață mult mai devreme”, a explicat Michelle Funk.

Michelle Funk a apreciat că „demnitatea și drepturile omului” sunt „esențiale pentru refacere” și a denunțat faptul că violența, abuzul sexual sau situațiile de „pacienți uitați pentru tot restul vieții” sunt ceva obișnuit în multe țări ale lumii.

Potrivit Agerpres, OMS dorește în acest an să transmită mesajul că „demnitatea este foarte importantă” și a lansat o campanie mondială de promovare a tratamentului demn pentru persoanele cu tulburări mintale.

Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 450 de milioane de oameni sunt afectați de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament, tulburări neurologice și de consecințele utilizării substanțelor interzise. Conform studiilor desfășurate în Uniunea Europeană, mai mult de 38% din populație suferă anual de o tulburare mintală.

În Moldova, datele statistice arată că incidența tulburărilor mintale și de comportament a înregistrat în 2014 o ușoară creștere, fiind de 61,8 cazuri la 10.000 de locuitori, comparativ cu 2013 când au fost înregistrate 59 de cazuri la 10.000 de locuitori.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost marcată pentru prima dată în data de 10 octombrie 1992.

 

9 octombrie, 2015